Hasznos tippek költöztetéshez

Hasznos tudnivalók a költöztetés, szállítás, bútorszállítás, lomtalanítás bonyodalmainak elkerülésére:

Mit kell átgondolnom költöztetés előtt?

Döntse el, és tekintse át a költöztetés alatt szállítani valókat!

Hány darab

  • szekrényt
  • ágyat
  • asztalt
  • egyéb bútort

kell költöztetni?

Mekkora a legnagyobb bútorok mérete? (Belvárosi bérházban láttunk már 3,40-es szekrényt is!)

A kertet, garázst, pincét, tárolót se felejtse ki! Kerti bútor, cserepes tuja, kismotor a garázsból, stb.

Ha ez megvan, akkor tudunk mi is kalkulálni, hogy mekkora teherautó ,hány szakember kell a költöztetéshez.

Ha túl nagy a költöztető autó, az költségesebb, ha túl kicsi, akkor nem fér be, többször kell fordulni a költöztetés közben emiatt szintén drágább.

Fontos tudni a címet a fel-, és lerakodási ponton is, mert vannak olyan területek ahova nem minden költöztető teherautó tud behajtani.
(lásd: Szentendre Szamárhegy 2 tonnás súlykorlátozás vagy Budapest, Budai vár teljes területe) Itt azért megjegyezném, hogy van olyan ismerősöm aki gyalog jár oda, mert 3,5 tonnás a személyautója és fél, hogy beszakad.   

Előkészületek a lakáson kívül a költöztetés miatt.

Fontos lehet, mert sok időt, és pénzt takaríthat meg, ha mind a fel,- mind a lepakolási címen tud parkolóhelyet biztosítani a teherautó számára. Minél közelebb parkol a költöztető autó annál gyorsabb a költöztetés. Kb 2-3 személyautónyi helyre van szükség, a megrendelt teherautó méretétől függően.

Érdemes figyelni arra is, hogy a teherautó magasabb, így a parkolóhely fölött lévő erkély, vagy faág útban lehet, valamint az emésztő teteje nem biztos, hogy elbír egy teherautót! A jó parkolóhelyet általában elég előző este kukákkal, vagy egy kötéllel lefoglalni, “költöztetés” vagy “áruszállítás” felirattal ellátni. Ez a módszer Budapesten a belvárosban is beválik!

Előkészületek a lakásban, felkészülés a költöztetésre.

Ha Ön nem akar csomagolni semmit, akkor ezt a részt át is ugorhatja, mert “teljes körű csomagolást” is vállalunk!

“költöztetés teljes csomagolással” úgy működik, hogy Ön reggel felkel, amíg megissza a kávéját, addig lefotózunkleltározunk mindent, átsétál az új lakásba és ott megmondja, hogy melyik bútor, melyik helyiségbe kerüljön. Kollégáink pedíg a konyhaszekrényébe is bepakolják a poharakat az új lakásban, gardróbba beakasztják a kabátot így önnek csak élveznie kell új otthonát!

Ha Ön csomagol a költöztetés előtt, akkor a következőkre érdemes figyelni:

Költöztető kartondobozok, zsákok beszerzése:

Ha igényli, biztosítjuk Önnek

  • ingyen, ha mi csomagolunk
  • kedvezményesen, ha mi költöztetjük és Ön szeretne előtte összepakolni

Van még egy költséghatékony (ingyenes) módja a költöztető dobozok beszerzésének. Általában a közeli kisboltban / McDonald’s-ben szívesen adnak megfelelő méretű és teherbírású dobozokat ingyen, mert nekik is annyival kevesebb hulladékot kell elszállíttatni. Ha így szerzi be a költöztető-dobozokat, akkor máris tett a környezetvédelemért, ráadásul – hangsúlyozom – ingyen volt!

Az apróságok csomagolása költözködéskor.

Érdemes egyfajta időrendben csomagolni, aszerint, hogy mire van a legkevésbé szükségünk. Először a könyveket, fotóalbumot, társasjátékot, stb. és csak a legvégén a távirányítót, mikrót, fogkefét és egyebeket amit nap, mint nap használunk.

Könyveket csak kartondobozban lehet költöztetni, a zsák nem jó. A dobozokat minden esetben erős, széles ragasztószalaggal ragasszuk le, mert ha rossz a ragasztás, kinyílik a doboz.

törékeny tárgyakat szintén dobozba csomagoljuk, a zsák itt sem jó! A törékenyre írjuk rá, hogy “törékeny”. A poharakat, edényeket papírba tekerve, jól ki tudjuk tölteni a dobozt.

Vegyszereket, folyadékokat, szintén kartondobozba tegyük, ügyelve, hogy jól zárjon mindnek a kupakja, és írjuk rá, hogy “vegyszer”, vagy a “mérgező” feliratot. Ez azért fontos, hogy az autón ne keveredjen az élelmiszer, vagy a babaruha közé. A zsákokba mehetnek a ruhák, párnák, textilek. Ne feledkezzünk meg a költöztetéshez használt dobozok, zsákok teherbírásáról. Érdemes “erős” zsákot venni, mert a legtöbb zsák (szemeteszsák) kiszakadhat, ha megpakolva felemeli az ember.
A bevásárlószatyor költöztetésre alkalmatlan!

A költöztetés alatt használt eszközök mellett kalkulálnunk kell azzal a ténnyel is, hogy emberek fogják kézbe venni dobozainkat, így egy ember teherbírásához kell méretezni azok súlyát. (Találkoztam olyannal, aki rácsodálkozott, hogy miért nem tudjuk felemelni a tévés dobozát, amit telipakolt lexikonnal, cirka 200kg súlyig. Felemeltük, de az alja a földön maradt…)

Költöztető dobozok feliratozása.

Pár mondatban már említettem fentebb, de érdemes visszatérni rá. Nagyon sok fölösleges munkától kíméli meg magát az ember, ha jól feliratozza a költöztetés alatt mozgatott holmikat. Ha minden dobozon rajta van a rendeltetési helye, akkor a költöztetők is egyből tudják mi hova kerül. Például: konyha, emeleti fürdő, nappali, lány-szoba, stb. Használhatunk szín-kódokat is akár. Lehet kapni színes matricákat és a szoba színe szerint jelölhetjük a költöztető dobozainkat, zsákjainkat, bútorokat.

Szintén hasznos, ha plusz információt írunk a dobozra, hogy mi a tartalma pl: “íróasztal, felső fiók”, “házi-mozi kábelek”.

A biztonságról ne feledkezzünk meg, mint “törékeny”, “mérgező”, “nem forgatható” stb. feliratok!

Abban sose bízzunk, hogy emlékszünk majd a doboz tartalmára, így mindenképp feliratozzuk!

Bútorok, nagyobb tárgyak csomagolása.

A legtöbb ilyen tárgyat nem kell csomagolni, illetve csak a raktérben kap egyfajta csomagolást a biztonságos bútorszállítás érdekében. Vannak azonban olyan bútorok, amelyek csak csomagolva mozgathatóak (pl: antik bútor, vitrin, és hasonlók). Ezeket speciális bútorcsomagolóval kollégáink bevonják és úgy költöztetjük. A szekrények, komódok szállításánál a bútor tartalmát ki kell pakolni!

Ha megvan a hifi, tévé, monitor saját doboza akkor érdemes abba csomagolni, mert a gyártó, direkt erre tervezte. Fontos! A mikrosütő üvegtányérját minden szállítás előtt ki kell venni!

Bútorszállítás, szekrények, nagyobb tárgyak költöztetése

Ami lapra szerelve érkezett a lakásba, az úgy is szállítható többnyire. A bútorok, – főképp a lapra szereltek – alapvetően statikus terhelésre vannak kitalálva. Nem arra tervezték őket, hogy a lépcsőházban, korlát fölött forgassuk, majd egy teherautón zötyögjenek akár több száz kilométert.

Aki városon belül költöztet annak most széles a mosolya, de gondoljunk csak Thököly útra, vagy az új építésű lakóparkok gátfutópálya sűrűségű fekvőrendőreire…

Na, de nem kell letörni! Mindenre van megoldás! Szét kell szerelni! Ha inkább ránk bízza, akkor ezt a részt ki is hagyhatja, viszont ha Ön saját maga akarja megoldani akkor bizony érdemes elővenni a bútor szerelési útmutatóját.

hűtőgépet is ki kell pakolni mindenképp, és jó tudni, hogy a költöztetés után minimum 2 órán keresztül nem is szabad bekapcsolni.

Növények, állatok költöztetése

A növényeket a költöztetés előtt ne locsoljuk, így egyrészt nem cipeljük a vizet a cserépben, másrészt nem folyik ki a sár a raktérben. Az állatokat, sajnos nem tudjuk a bútorokkal szállítani a költöztetés közben sem biztonsági, sem közegészségügyi okokból. (az egyik ügyfél pittbullja szó szerint átrágta magát a raktér falán, mire Győrbe értünk   )

Költözködési Túlélő-táska, avagy vicces elnevezés egy praktikus dolognak.

A leggondosabb csomagolás mellett is előfordulhat, hogy nem találunk valamit, vagy tudjuk hol van, de nem férünk hozzá. Az ilyen esetek elkerülésére csináljunk egy “túlélő-táskát” ami a kezünk ügyében van a költöztetés alatt, és utána pár napig.

Ebben elhelyezhetjük a legfontosabbakat:

  • gyógyszer, néhány pelenka a gyereknek, mobiltelefon-töltő
  • személyi iratok, lakáskulcs, az albérlet szerződése
  • munkahelyi belépőkártya, másnapi ruha amit fel akarunk venni stb.
  • vagy bármit, ami kellhet azonnal, akár a költöztetés alatt, vagy után.

Különleges bútorok, túlsúlyos tárgyak költöztetése.

Mit értünk különleges alatt?

Bármit, ami a szokványos bútoroktól eltér. Legtöbbször a súlya miatt kell kiemelni ezeket a tételeket. Ilyen lehet a költöztetés során a pianínó, zongora, páncélszekrény, kerti szökőkút, márványasztal, a papa régi esztergagépe a pincében, és sorolhatnám. Ezeket a dolgokat többnyire külön kezeljük, ami külön, független, fix díjtételt is eredményez a költöztetés során.

Forduljon hozzánk bizalommal!